فهرست مطالب

نوآوری در علوم و فناوری غذایی - پیاپی 55 (بهار 1402)

نشریه نوآوری در علوم و فناوری غذایی
پیاپی 55 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بهجت تاج الدین*، هما بهمدی، صدیقه پردیس کیان صفحات 1-15

    میوه انار با نام علمی L. Punica granatum، به‌دلیل خواص سلامتی‌بخش و دارا بودن ترکیبات زیست‌فعال نظیر آنتوسیانین‌ها و ترکیبات فنلی، مورد توجه بسیاری از پژوهشگران، بازرگانان و صاحبان صنایع است. صادرات انار و فرآورده‌های آن از دیرباز جایگاه ویژه‌ای در صادرات غیرنفتی کشور داشته است. بروز یا گسترش برخی از ناهنجاری‌های فیزیولوژیکی باعث افت کیفیت شده و خسارات جبران‌ناپذیری به فعالان زنجیره تولید و عرضه انار وارد می‌کند. پدیده قهوه‌ای شدن که در عرف به کشمشی شدن انار موسوم است، عارضه‌ای فیزیولوژیک است که در آن، از بین رفتن قسمت خوراکی میوه، باعث نرم شدن، تغییر رنگ، بدشکلی و تغییر طعم و عطر دانه‌ها شده و دیگر میوه برای مصرف مناسب نیست؛ در حالی که علایم ظاهری از وقوع ناهنجاری در پوست و شکل میوه مشاهده نمی‌شود. از این رو، ارزیابی خصوصیات ظاهری میوه و دانه انار، خواص فیزیکوشیمیایی دانه انار و آزمون فیزیولوژیکی تنفس روی میوه انار منطقه نی‌ریز فارس طی مدت 55 روز نگهداری در سردخانه صورت گرفت. نتایج نشان داد مقدار pH، مواد جامد محلول، اسیدیته و آنتوسیانین انار در دامنه مورد نظر استاندارد و تحقیقات پیشین قرار داشت. نگهداری باعث افزایش معنی‌دار مقدار مواد جامد محلول، میزان تنفس و کاهش معنی‌دار مقدار رطوبت و آنتوسیانین‌ها شد. در پایان مدت نگهداری میوه‌های انار بزرگ و متوسط سفتی بافت خود را حفظ کرده بودند اما میوه‌های انار با اندازه کوچک نرمتر از دو اندازه متوسط و بزرگ بودند. قهوه‌ای شدن دانه انار در درصد قابل توجهی از انارهای با ظاهر بسیار بازارپسند، مشاهده شد.

    کلیدواژگان: آنتوسیانین، انار، سردخانه، قهوه ای شدن دانه انار
  • صدیقه امیری، الهه پریشانی، محسن رادی * صفحات 17-30

    هدف از این تحقیق، بررسی عملکرد عصاره آبی پوست انار به عنوان یک منبع آنتی‌اکسیدانی در به تعویق انداختن فساد اکسیداسیون روغن آفتاب‌گردان بود و چون ادغام عصاره آبی در فاز روغنی امکانپذیر نیست، از سامانه میکروامولسیون (و تولید نانوکپسول های عصاره آبی) استفاده گردید. برای این منظور ابتدا تاثیر دو حلال آب و اتانول 96% بر میزان استخراج ترکیبات فنلی و به دام اندازی رادیکال DPPH بررسی شد و در نهایت عصاره آبی در دو سطح 200 و 400 پی پی ‌ام با استفاده از سامانه میکروامولسیونی وعصاره اتانولی پوست انار در یک سطح 200 پی پی ‌ام و آنتی‌اکسیدان سنتزی BHT در حد مجاز (200 پی پی‌ ام) به روغن آفتاب‌گردان بدون آنتی‌اکسیدان اضافه و اندیس پراکسید، آنیزیدین و اسید‌های چرب آزاد آن اندازه‌گیری شد. نتایج حاکی از آن بود که عصاره آبی بیش‌ترین میزان ترکیبات فنلی و بالاترین درصد بازدارندگی در آزمون DPPH را داشت (05/0p<)، این در حالی بود که عصاره آبی پوست انار در سطح 400 پی پی‌ ام در دمای 50 درجه سانتی‌گراد توانست اندیس پراکسید، آنیزیدین و اسید‌های چرب آزاد روغن آفتاب‌گردان را کنترل کند (05/0p<). نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از میکروامولسیون عصاره آبی پوست انار به عنوان یک آنتی‌اکسیدان طبیعی در مقابل آنتی‌اکسیدان متداول BHT می‌تواند در کنترل کیفیت روغن موثر باشد.

    کلیدواژگان: پوست انار، ترکیبات فنلی، روغن آفتاب گردان، میکروامولسیون
  • ماندانا مقیمانی، اکرم شریفی* صفحات 31-39

    این تحقیق به هدف استفاده از ریواس جهت تولید ماءالشعیر به اجرا در آمد. عصاره ریواس استخراج و پاستوریزه شد و در 4 نسبت 5، 10، 15 و 20 درصد حجمی به فرمولاسیون ماءالشعیر (عصاره مالت، شکر، رازک، اسید سیتریک، آب گازدار و مالتو دکسترین) اضافه شد. سپس در مدت 60 روز نگهداری در یخچال، آزمایشات تعیین ترکیبات فنولی کل، فعالیت آنتی اکسیدانی و گاز کربنیک روی نمونه ها انجام گرفت. نتایج حاصل نشان داد در طی دوره نگهداری، میزان گاز، ترکیبات فنولی کل و فعالیت آنتی اکسیدانی با گذر زمان در ماءالشعیر به طور معنی داری کاهش یافت. میزان ترکیبات فنولی کل و فعالیت آنتی اکسیدانی در تیمار دارای 20% عصاره ریواس بالاترین مقدار را داشت. میزان گاز باقیمانده در ماءالشعیر با افزایش غلظت عصاره، کاهش یافت و نمونه شاهد کمترین مقدار گاز را دارا بود. با توجه به داده‌های حاصل از ارزیابی حسی از نظر تمام ویژگی‌ها به جز رنگ، تیمار دارای 5% عصاره ریواس بهترین تیمار بود و در فاکتور رنگ، تیمار شاهد بیشترین مقبولیت را داشت. در کل با توجه به نتایج آزمون‌های شیمیایی و حسی تیمار دارای 5% عصاره ریواس بهترین تیمار برای تولید ماء الشعیر انتخاب و توصیه گردید.

    کلیدواژگان: ترکیبات فنولی کل، دوره نگهداری، ریواس، فعالیت آنتی اکسیدانی، ماء الشعیر
  • مهرانوش غریبی تهرانی، امیرحسین الهامی راد، الهام آذرپژوه *، احمد پدرام نیا، پروین شرایعی صفحات 41-59

    یکی از تکنیک‌های موثر جهت استخراج ترکیبات زیست‌فعال و ارزشمند موجود در موادبیولوژیکی(زیستی)، استخراج به کمک مایکروویو می‌باشد که منجر به تسریع فرایند حرارت‌دهی، کاهش زمان استخراج و بهبود کیفیت عصاره، کاهش مصرف حلال، بدون تجزیه ترکیبات حساس در برابر حرارت می‌شود که در مقیاس صنعتی و آزمایشگاهی قابل اجرا می باشد. هدف از این پژوهش، بهینه‌سازی فرایند استخراج عصاره ضایعات پیاز با استفاده از روش سطح پاسخ (طرح مرکب مرکزی محوری)بود. بدین منظور، تاثیر متغیرهای مستقل فراینداستخراج شامل زمان(60،90 و120 ثانیه)، توان استخراج (300،500 و700 وات) و غلظت اتانول(40،60 و80 درصد) بر ویژگی‌های کیفی عصاره مانند بازده نهایی استخراج، قدرت آنتیاکسیدانی، میزان ترکیبات فنلی کل، کویرستین بررسی گردید. نتایج نشان دادکه مدل بدست آمده رابطه بین متغیرهای مستقل و وابسته را به خوبی بیان می کند. میزان ترکیبات فنولی با افزایش غلظت اتانول کاهش معنی‌داری یافتند. افزایش همزمان زمان و توان مایکروویو منجر به افزایش معنی‌دار(P<0.05)گردید. بیشترین فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره، درمدت زمان استخراج120 ثانیه، توان 300 وات و غلظت اتانول 80 درصد، حاصل شد که تحت این شرایط میزان استخراج کویرستین(37/25 میلی گرم در 100 گرم)، میزان به دام اندازی رادیکال آزادDPPH، (60/53درصد)، راندمان استخراج عصاره(76/77درصد)، میزان ترکیبات فنلی کل (43/47 میلی گرم برکیلوگرم) و توان آنتی‌اکسیدانی احیای آهن III (79/416 میکرومول برگرم) برآوردشده است. درنتیجه روش استخراج به کمک مایکروویو توسط دو حلال دوستدار محیط زیست(آب و اتانول) در غلظت‌های مختلف، می‌تواند جهت استخراج ترکیبات زیست فعال و آنتی‌اکسیدانی ضایعات پیاز در مدت زمان کوتاهتر و مصرف انرژی کمتر استفاده شود

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، ترکیبات فنولی، روش سطح پاسخ، عصاره، ضایعات پیاز
  • علیرضا سجادی، حمید سرحدی *، عبدالواحد صفرزائی صفحات 61-76

    فیلم های فعال و پوشش های خوراکی به منظور محافظت، بهبود کیفیت و افزایش زمان ماندگاری مواد غذایی استفاده می شوند. این مطالعه با هدف تولید یک نوع فیلم فعال بر پایه کیتوزان و غلظت های مختلف اسانس باریجه از 1 تا 2 درصد (وزنی/وزنی) و بررسی ترکیب شیمیایی، ویژگی های فیزیکوشیمیایی، ساختار مکانیکی، فعالیت آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی فیلم های تولیدی بود. ترکیبات اصلی اسانس باریجه با استفاده از کروماتوگرافی گازی (GC/MS) به ترتیب بتا-پینن (5/55 درصد)، آلفا-پینن (3/12 درصد)، بولنزول (3/8 درصد)، گوایول (4/6 درصد) و میرسن (6/2 درصد) شناسایی گردیدند. افزودن اسانس به فیلم سبب افزایش ضخامت و زاویه تماس و کاهش محتوای رطوبت، حلالیت در آب و نفوذپذیری به بخار آب گردید. فیلم کیتوزان حاوی اسانس باریجه، مقاومت کمتری به شکست و انعطاف پذیری و کدورت بیشتری را نسبت به نمونه شاهد از خود نشان داد. اسانس سبب جذب نور در طول موج مریی گردید و باعث افزایش پارامتر b*و کاهش پارامترهای a* و L*شد. در بررسی فعالیت ضدمیکروبی فیلم های حاوی اسانس، استافیلوکوکوس اوریوس به عنوان حساس ترین باکتری و سودوموناس آیروژینوزا به عنوان مقاومترین باکتری شناسایی گردید. فیلم حاوی اسانس ویژگی های آنتی اکسیدانی خوبی را نشان داد به طوری که با افزایش غلظت اسانس تا 2 درصد، محتوای فنولی کل و فعالیت مهار رادیکال های آزاد بهبود یافت.

    کلیدواژگان: فیلم فعال، کیتوزان، اسانس باریجه، خصوصیات فیزیکوشیمیایی
  • مهرو اسماعیلی، پیمان آریایی، لیلا روزبه نصیرایی *، مریم یوسف پور صفحات 77-89

    در مطالعه حاضر خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی پوشش و نانو پوشش مرکب کیتوزان-صمغ دانه شاهی بررسی شد. بدین منظور ابتدا پوشش‌های مرکب شامل کیتوزان: 2 صمغ دانه شاهی، کیتوزان: صمغ دانه شاهی، 2 کیتوزان: صمغ دانه شاهی تولید شد. سپس با استفاده از دستگاه اولتراسوند 3 نانو پوشش شامل نانو کیتوزان: 2 صمغ دانه شاهی، نانو کیتوزان: صمغ دانه شاهی، نانو 2 کیتوزان: صمغ دانه شاهی نیز تولید شد و خاصیت آنتی اکسیدانی پوشش‌های تولیدی از طریق مهار رادیکال آزاد DPPH و قدرت احیاکنندگی آهن (FRAP)، همچنین خاصیت ضد باکتریایی پوشش‌ها از طریق قطر هاله عدم رشد علیه باکتری های پاتوژن و عامل فساد مواد غذایی نظیر باکتری گرم مثبت نظیر استافیلوکوکوس اریوس و گرم منفی نظیر اشریشیاکلی و لیستریا مونوسیتوژنز تعیین شد. نتایج نشان داد، با افزایش میزان کیتوزان (پوشش 2 کیتوزان: صمغ دانه شاهی) فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی پوشش‌ها افزایش یافت و فعالیت ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی نانو پوشش به طور معنی داری بالاتر از پوشش بود (05/0>P). همچنین ویژگی‌های نانوپوشش شامل اندازه نانوذرات و پتانسیل زتا نیز تعیین شد با توجه به نتایج، کوچکترین اندازه ذرات و بالاترین پتانسل زتا در پوشش نانو 2 کیتوزان: صمغ دانه شاهی مشاهده شد، نتایج مربوط به میکروسکوپ الکترونی(SEM)، مشخص شد که ساختار نانوپوشش‌ها دارای ساختاری بدون حضور منافذ و ترکها، عیوب و نقوص‌های آشکاراند اما با افزایش غلظت صمغ (کمتر شدن غلظت کیتوزان) ظاهر فیلم‌ها خشن‌تر شد. بر اساس نتایج این مطالعه، نانو پوشش مرکب 2کیتوزان- صمغ دانه شاهی با ویژگی‌های مطلوب اثر ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی قابل قبولی دارد و میتواند به عنوان جایگزین مناسب ترکیبات ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی رایج مطرح باشد.

    کلیدواژگان: کیتوزان، صمغ دانه شاهی، پوشش مرکب، نانو پوشش
  • شیوا گنجی جامه شورانی، علی محمدی ثانی *، الهام مهدیان، سیده زهرا سیدالنگی صفحات 91-101

    در بین ترکیبات فراسودمند، پپتیدهای زیست فعال حاصل از هیدرولیز آنزیمی پروتیین‌ها با دارا بودن ویژگی‌های بسیاری مانند آلرژی‌زایی کم، کاهندگی فشار خون، نقش ضددیابت، ضدسرطان، منبع طبیعی و کارآمد آنتی‌اکسیدان‌ها با فعالیت شلاته‌کنندگی یون‌های فلزی و بسیاری مزایای سلامتی‌بخش دیگر قرار دارند. شاهدانه با نام علمیCannabis sativa L. از قدیم نقش مهمی در تولید فرمولاسیون‌های غذایی، دارو و فیبر داشته است. در این پژوهش، استخراج پروتیین از تفاله حاصل از روغن‌کشی شاهدانه انجام شد. سپس، اثر زمان فرآیند هیدرولیز آنزیمی با آلکالاز (min 300-60) بر درجه هیدرولیز، مهار رادیکال‌های آزاد DPPH، ABTS، مهار رادیکال هیدروکسیل و قدرت احیاءکنندگی هیدرولیزشده‌ها بررسی گردید. ارزیابی آماری نتایج با با استفاده از طرح فاکتوریل و مقایسه میانگین‌ها در 3 تکرار با آنالیز واریانس یکطرفه (ANOVA) انجام شد. نتایج هیدرولیز آنزیمی حاکی از افزایش درجه هیدرولیز با افزایش زمان فرآیند هیدرولیز آنزیمی بودند. فعالیت مهار رادیکال‌های آزاد DPPH، ABTS، هیدروکسیل و قدرت احیاءکنندگی پروتیین شاهدانه پس از هیدرولیز آنزیمی به‌ترتیب از 85/7 به 04/52، از 13/47 به 03/80، از 13/30 به 96/72 و از 55/0 به 79/0 درصد افزایش یافتند. بطورکلی، هیدرولیز آنزیمی پروتیین خام تا 240 دقیقه حاکی از تاثیرمثبت فرآیند هیدرولیز بر افزایش ویژگی‌های آنتی‌اکسیدانی و مهار انواع رادیکال‌های آزاد بود.

    کلیدواژگان: پپتید زیست فعال، هیدرولیز آنزیمی، فعالیت آنتی اکسیدانی، شاهدانه
  • نیلوفر مهرجو، مصطفی سلطانی، سوده محمدی صفحات 103-116

    در این پژوهش با توجه به خصوصیات تغذیه‌ای میوه‌ی خرما و توانایی فیبر موجود در آن بر بهبود خواص فیزیکوشیمیایی و بافتی فرآورده‌های غذایی، تاثیر افزودن پودر خرما بر ویژگی‌های کیفی ماست قالبی کم‌چرب طی بیست و دو روز انبارداری موردبررسی قرار گرفت. به این منظور، پنج نمونه ماست قالبی از شیر کامل (3 درصد) و افزودن پودر خرما در نسبت‌های 1، 2، 3 و 4 درصد (وزنی/ حجمی) به شیر کم‌چرب (1/5 درصد) تولید شد . نمونه های ماست تولید شده در یخچال با دمای C 4±1 به مدت 22 روز نگهداری شده و ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، بافتی و حسی آنها در طول انبارداری مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزودن پودر خرما به فرمولاسیون ماست کم‌چرب در مقایسه با نمونه شاهد pH، آب اندازی، کشسانی، چسبندگی، ظاهر و رنگ، بو و مزه به طور معنی‌داری کاهش و اسیدیته، ظرفیت نگهداری آب، ویسکوزیته، سختی بافت، پیوستگی، قوام و بافت به طور معنی‌داری افزایش یافت(p<0.05). از نظر ویژگی‌های بافتی و حسی، نمونه ماست حاوی 1 درصد پودر خرما نسبت به سایر نمونه‌ها دارای پذیرش کلی بالاتری در بین ارزیابان بود. در مجموع با توجه به نتایج آزمون‌های مختلف، می‌توان گفت که استفاده از 1 درصد (وزنی/حجمی) پودر خرما منجر به تولید بهترین نمونه ماست کم‌چرب از نظر ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی، بافتی و حسی شد.

    کلیدواژگان: پودر خرما، ماست کم چرب، ویژگی های بافتی، ویژگیهای حسی، ویژگی های فیزیکوشیمیایی
  • عادله مدنی، نسرین چوبکار صفحات 117-129

    در سال‌های اخیر، استفاده از منابع ترکیبات زیست‌فعال در فرمولاسیون گوشت و فرآورده‌های گوشتی مورد توجه متخصصین بوده است. این پژوهش، در دو فاز انجام گردید. در فاز اول، عصاره‌های آبی، اتانولی و آبی اتانولی گیاه کمتر شناخته شده سیر وحشی (ورکوآز) و پونه‌کوهی به روش خیساندن استخراج شده و مقادیر فنول کل، فلاونویید و فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره‌ها مورد سنجش قرار گرفت. نتایج فاز اول نشان داد که عصاره اتانولی هر دو گیاه، بیشترین میزان فنول کل، فلاونویید و فعالیت آنتی‌اکسیدانی را داشت و در نتیجه، این عصاره جهت تزریق به فرمولاسیون سوسیس در سطوح 5/0 ، 1 و 5/1 درصد انتخاب گردید. در فاز دوم، تیمارها در روزهای اول، پانزدهم و سی‌ام در دمای یخچال نگهداری شده و طی این زمان، آزمون‌های میکروبی بر روی آنها و نمونه کنترل انجام شد. از نظر شمارش کلی‌فرم، در روز اول، هیچ کلنی قابل شمارشی مشاهده نشد. طی روزهای پانزدهم تا سی‌ام، نمونه کنترل بالاترین تعداد و تیمار حاوی 5/1 درصد عصاره ورکوآز کمترین شمارش کلی‌فرم را نشان داد. از نظر تعداد استافیلوکوکوس اوریوس، طی روزهای پانزدهم تا سی‌ام، نمونه کنترل، بیشترین تعداد از این باکتری را داشت، در حالی که تیمار حاوی 5/0 درصد عصاره ورکوآز کمترین شمارش را نشان داد. طی پانزده روز اول، هیچ تعداد قابل شمارشی از کپک و مخمر در تیمارهای مورد بررسی مشاهده نگردید، اما در روز سی‌ام، تیمار حاوی 5/1 درصد عصاره ورکوآز، کمترین تعداد کپک و مخمر و نمونه کنترل دارای بیشترین تعداد بود.

    کلیدواژگان: ضد میکروبی، پونه کوهی، سوسیس، ورکوآز
  • غلامرضا مهدی پور دامیری، علی معتمدزادگان، رضا صفری، سید احمد شهیدی، آزاده قربانی حسن سرایی صفحات 131-142

    بکارگیری رنگ‌های طبیعی در مواد غذایی موجب افزایش کیفیت و ویژگی‌های حسی محصول شده و با اثرات ضد التهابی و ضد سرطانی نیز همراه می‌باشند و بنابراین، نقش مهمی در سلامت انسان برعهده دارند. کلروفیل نیز بعنوان یکی از رنگدانه های طبیعی، در انواع مواد غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرد. هدف از این تحقیق استفاده از روش آنزیمی به منظور استخراج کلروفیل از گیاه شبدر ایرانی و ارزیابی خواص آنتی اکسیدانی و ویژگی‌های ضدباکتریایی آن بوده است. فعالیت آنتی‌اکسیدانی کلروفیل استخراج شده از گیاه شبدر ایرانی با سه روش مهار رادیکال‌های آزاد DPPH وABTS و قدرت احیاکنندگی آهن (FRAP) و اثرات ضد باکتریایی علیه میکروارگانیسم‌های مختلف، با دو روش انتشار دیسک در محیط آگاردار و رقیق سازی (MIC و MBC) انجام گرفت. نتایج نشان داد که غلظت کلروفیل a در شبدر ایرانی تقریبا دو برابر غلظت کلروفیل b بوده و غلظت‌های بالاتر کلروفیل فعالیت آنتی‌اکسیدانی بیشتری در مهار رادیکال‌های آزاد DPPH وABTS و نیز قدرت احیاکنندگی آهن نشان دادند (05/0 > p). اثرات ضدباکتریایی کلروفیل در غلظت‌های 20، 40، 60 و 100 میکرومولار متفاوت بوده به طوری‌که مقا.مت باکتری‌ها در روش انتشار به ترتیب سودوموناس> اشرشیا>سالمونلا> استافیلوکوکوس> لیستریا (05/0 > p) <و در روش رقیق سازی به ترتیب سودوموناس> سالمونلا> اشرشیا> استافیلوکوکوس= لیستریا مشاهده است. با توجه به نتایج بدست آمده و تاثیرات آنتی‌اکسیدانی و ضدباکتریایی کلروفیل در غلظت‌های بالاتر، می‌توان از آن بعنوان رنگدانه شاخص در مواد غذایی و دارویی استفاده نمود. ولی با این وجود، انجام آزمایشات تکمیلی به منظور دستیابی به نتایج بیشتر ضروری به نظر می‌رسد.

    کلیدواژگان: کلروفیل، شبدر ایرانی، روش آنزیمی، خواص آنتی اکسیدانی، خواص ضد باکتریایی
  • سید رسول شاه حسینی، سید روح الله جوادیان، رضا صفری صفحات 143-155

    در این پژوهش فعالیت آنتی اکسیدانی و خاصیت ضد میکروبی پروتیین هیدرولیز شده از امعاء و احشاء ماهی بیاح (Liza abu) مورد بررسی قرار گرفت. پروتیین هیدرولیز در سه زمان مختلف (10، 20 و 30 دقیقه)، با استفاده از آنزیم های تجاری آلکالاز و فلاورزایم و به نسبت 1 درصد آنزیم به پروتیین نمونه اولیه، در درجه حرارت 50 درجه سانتی گراد تولید شد. نتایج نشان که با افزایش زمان هیدرولیز میزان بازیافت پروتیینی و درجه هیدرولیز افزایش می یابد (0/05>p) و پروتیین هیدرولیز شده توسط آلکالاز از لحاظ میزان پروتیین، بازیافت نیتروژنی و درجه هیدرولیزبالاتر از سایر پروتیین‌های هیدرولیز شده بود (0/05>p). بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی (فعالیت به دام انداختن رادیکال آزاد DPPH، قدرت احیا کنندگی فریک و فعالیت به دام انداختن رادیکال آزاد ABTS) و بیشترین خاصیت ضد میکروبی پروتیین هیدرولیز شده علیه باکتری اشرشیا کلی و استافیلوکوکوس ارویوس در پروتیین هیدرولیز شده توسط آنزیم آلکالاز در زمان 30 دقیقه مشاهده شد (0/05>p). نتایج نشان داد که پروتیین هیدرولیز شده امعاء و احشاء ماهی بیاح دارای فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی بالاست، که می‌تواند به عنوان مکمل های پروتیینی در مواد غذایی و در فرمول های رژیم غذایی استفاده شود.

    کلیدواژگان: ماهی بیاح، هیدرولیز آنزیمی، آنزیم های تجاری، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • سارا جعفری راد، داریوش خادمی شورمستی صفحات 157-169

    در مطالعه حاضر، اثر عصاره جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس همراه با پوشش خوراکی مرکب کربوکسی متیل سلولز- نانورس بر ماندگاری فیله مرغ نگهداری شده در یخچال به مدت 9 روز مورد بررسی قرار گرفت. در ابتدا مقادیر ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی غلظت های مختلف عصاره و TBHQ از طریق مهار رادیکال آزاد DPPH آن سنجیده شد. مقادیر ترکیبات فنلی در عصاره اسپیرولینا پلاتنسیس 28/3±45/56 میلی گرم گالیک اسید / گرم عصاره بود و همچنین این عصاره از فعالیت آنتی اکسیدانی بالایی نیز برخوردار بود. سپس 6 تیمار شامل: 1- شاهد،2- کربوکسی متیل سلولز + نانو ذرات رس،3- کربوکسی متیل سلولز + نانو ذرات رس+عصاره ppm 750، 4- کربوکسی متیل سلولز + نانو ذرات رس+ عصاره ppm 1000، 5- کربوکسی متیل سلولز + نانو ذرات رس+ عصاره ppm 1500، 6- کربوکسی متیل سلولز + نانو ذرات رس+ TBHQتولید شد و نمونه های تیمار شده از نظر مشخصات شیمیایی (مجموع بازهای ازته فرار، میزان اسیدهای چرب آزاد، عدد پراکسید و میزان تیوباربیتوریک اسید) و میکروبی (شمارش باکتری‌های کل و سرماگراها) و ارزیابی حسی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد، تیمارهای حاوی نانو پوشش+ عصاره به طور معنی داری سبب کند شدن تغییرات شیمیایی و رشد باکتریها طی دوره نگهداری شدند. بهترین نتایج در تیمار کربوکسی متیل سلولز + نانو ذرات رس+ عصاره ppm 1500 مشاهده شد که این تیمار اختلاف معنی داری با تیمار کربوکسی متیل سلولز + نانو ذرات رس+ TBHQ نداشت و تنها این دو تیمار تا انتهای دوره نگهداری از شاخص های میکروبی، شیمیایی و حسی قابل قبولی برخوردار بود. در مجموع پوشش نانو مرکب به همراه عصاره جلبک می تواند به عنوان جایگزین آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ موجب حفظ شاخص کیفی و افزایش ماندگاری فیله مرغ در طول نگهداری در یخچال شود.

    کلیدواژگان: فیله مرغ، پوشش نانوکامپوزیت، کربوکسی متیل سلولز، جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس، عمر ماندگاری
|
  • Behjat Tajeddin*, Homa Behmadi, Seddigheh Pardis Kian Pages 1-15

    The pomegranate fruit with scientific name Punica granatumL. has attracted the attention of many researchers, traders and industry owners due to its health-promoting and useful compounds such as anthocyanins and phenolic compounds.Export of pomegranate and its products have had a special place in the country's non-oil exports. The occurrence or extend of some physiological abnormalities causes a decrease in quality and causes irreparable damage to pomegranate production and supply chain activists. The phenomenon of browning, commonly known as pomegranate raisins, is a physiological complication in which the loss of the edible part of the fruit causes softening, discoloration, deformity and altering the taste and aroma of the seeds. The damaged fruit is not suitable for consumption; while there are no apparent signs of abnormality in their skin and shape.Hence,evaluation of the physical characteristics of pomegranate fruit and seeds, physicochemical properties of pomegranate seeds and physiological test of respiration on pomegranate fruit were performed on the samples of the Neiriz area(Fars provience) pomegranates during 55 days in cold storage.The results showed that pH, total soluble solids, acidity and pomegranate anthocyanin were in the range of standards and previous researches.Storage time significantly increased the amount of soluble solids, respiration rate, and significantly reduced the amount of moisture and anthocyanins.By the end of the storage period, large and medium-sized pomegranate fruits retained their hard texture, but small-sized pomegranate fruits were softer than both medium and large sizes.Arill browning of pomegranate was observed in a significant percentage of pomegranates with a very marketable appearance.

    Keywords: Anthocyanin, Aril Browning, Cold Storage, Pomegranate
  • Sedigheh Amiri, Elahe Parishani, Mohsen Radi* Pages 17-30

    Recently, due to the known antioxidant activity of plant compounds and their derivatives, great attention is attracted by using such compounds in food and biological systems. This study aimed to explore the possibility of adding the aqueous extract of pomegranate peel as an antioxidant in sunflower oil using microemulsion system. For this purpose, the effect of two solvents (water and 96% ethanol) on the extraction efficiency of phenolic compounds and DPPH radical scavenging property was investigated. Therefore, nano-capsulated aqueous extract (at 200 and 400 ppm), ethanolic extract and BHT (at 200 ppm) were added into an antioxidant free sunflower oil and the peroxide value, p-anisidine value and free fatty acid contents of treated oils were determined. Results showed that the phenolic content of aqueous extract was higher and, the lower radical-scavenging ability in DPPH test was related to ethanolic extract. The peroxide value , p-anisidine value and free fatty acid contents of sunflower oil containing 400 ppm aqueous extract at 50 were lower than other samples. It can be concluded that the usage of microemulsified aqueous pomegranate peel extract may improve the quality storage of sunflower oil when compared to the free extract.

    Keywords: Microemulsion, Pomegranate Peel, Phenolic Compounds, Sunflower Oil
  • Mandana Moghimani, Akram Sharifi* Pages 31-39

    This study was conducted to use rhubarb to produce malt beverage. Rhubarb's extract was distillated and pasteurized. Then it was prepared in four different volume proportions of 5%, 10%, 15% and 20% and added to the formulation of malt beverage (malt extract, sugar, malt flavor, citric acid, carbonated water and malto-dextrin). During 60 days keeping in refrigerator, total phenolic contents, antioxidant activity, carbon dioxide, sensory tests were analyzed on Samples. The results show, gas storage, the amount of phenolic contents and antioxidant activity over time was significantly reduced in malt beverage. The phenolic contents and antioxidant activity in the treatment of 20 % rhubarb extract was the most frequent. Maintenance of gas by increasing the concentration was reduced and the control was the lowest. According to data obtained from sensory evaluation, for all the features except the color, beer containing 5 % of rhubarb extract was the best treatment. In the color factor, control treatment was the most accepted. In general, according to the results of chemical and sensory tests, treatment with 5 % rhubarb extract was the best treatment for alcohol-free beer selection was recommended.

    Keywords: Antioxidant Activity, Beer, Rhubarb, Storage Time, Total phenolic Contents
  • Mehranoosh Gharibi Tehrani, Amir hosein Elhamirad, Elham Azarpazhooh*, Ahmad Pedramnia, Prarvin Sharayei Pages 41-59

    Microwave- assisted extraction is efficiency technic for extraction bioactive compounds and valuable in biological compounds that lead to accelerating the food heat processing, better extraction and quality, time decreasing and amount of solvent without decomposition of heat sensitive compounds that is applicable in both laboratory and industrial scales. The aim of this study, optimization of extraction was using response surface method and Face-center design, in order to investigate the effect of time (60-120 Sec), power (300-700 W) and ethanol percentage (40–80 %) on the yield of polyphenol, , and also the antioxidant activity and optimization of extraction process. The results showed that, model fitting was suitable. The phenolic content was decreased by increasing the ethanol concentration, significantly. Simultaneous increase of extraction time and power, resulted in significant increase of total phenolic, contents (P<0.05). Maximum yield of antioxidant compounds is achieved with extraction time of 120 sec, extraction power of 300 W and ethanol percentage of 80%. Under these conditions, the values have been assayed: 25.37(mg/100 g) for quercetin, 53.60% for DPPH free radical scavenging activity, extraction efficiency, 77.76%, and 47.43 (mg/kG) for total polyphenol and 416.79 (µm/g) for ferric ion reducing antioxidant power. As a result, Microwave assisted extraction method by two friendly environment solvent (water and ethanol) in different concentrations for extraction of bioactive compounds and antioxidant of onion by-products can used at a shorter extraction time and energy saving.

    Keywords: Antioxidants, Phenolic Component, Response Surface Methodology, Extract Onion byproduct
  • Seyyed Alireza Sajjadi, Hamid Sarhadi*, Abdolvahed Safarzaei Pages 61-76

    Active films and edible coatings are used to protect, improve quality and extend the shelf life of food products. The aim of this study was to produce an active film based on chitosan containing different concentrations of Barije essential oil (BEO) from 1 to 2% (w/w) and investigation its chemical composition, physicochemical properties, mechanical structure, antioxidant and antimicrobial activity in the produced films. The major components of BEO were identified by using gas chromatography (GC/MS): β-Pinene (55.5%), α-pinene (12.3%), bulnesol (8.3%), guaiol (6.4%), and myrcene (2.6%), respectively. The incorporation of BEO into film increased the thickness and contact angle (CA), but reduced moisture content (MC), water solubility (WS) and water vapor permeability (WVP). Chitosan/BEO films were less resistant to breakage, more flexible and more opaque than the control film. BEO increased the absorption of color in the visible region, which in turn led to increase of the parameter b* but reduced of a* and L* parameters. In the investigation of antimicrobial activity of the films containing essential oil, Staphylococcus aureus was identified as the most sensitive bacterium and Pseudomonas aeruginosa as the most resistant bacterium. The film containing essential oil showed good antioxidant properties, which by increasing the essential oil concentration by up to 2% improved total phenolic content and activity of scavenging free radicals.

    Keywords: Active Film, Chitosan, Barijeh Essential Oil, Physicochemical Properties
  • Mahroo Esmaeili, Peiman Ariayi, Leila Roozbeh Nasiraie*, Maryam Yousef Pour Pages 77-89

    In the present study, the antioxidant and antibacterial properties composite coating and nano coating of chitosan- cress seed gum (CH-CSG) was investigated. For this purpose, 3 coatings including 33% CH- 66% CSG, 50% CH- 50% CSG, 66% CH- 33% CSG by Ultrathorax homogenizer were produced. Then, 3 nano coatings including 33% CH- 66% CSG, 50% CH- 50% CSG, 66% CH- 33% CSG were also produced using the Ultrasound apparatus and the antioxidant properties of the coatings were obtained by free radical scavenging of DPPH and Ferric Reducing Antioxidant Power (FRAP), as well as the antibacterial activity of the coating were determined by the diameter of the growth zone against pathogenic bacteria and the spoilage of foods such as Gram-positive bacteria such as Staphylococcus aureus and Gram-negative such as Escherichia coli and Listeria monocytogenes. The results showed that the antioxidant and antimicrobial activity of the coatings increased as the amount of chitosan (66% CH- 33% CSG) increased and the antimicrobial and antioxidant activity of nanocoating was significantly higher than the coating (P<0.05). Nanoparticle properties including nanoparticle size and zeta potential were also determined. According to the results, the smallest particle size and highest zeta potential were observed in the nano 66% CH- 33% CSG. The results of electron microscopy (SEM) revealed that the structure of the nano coating had a structure without the presence of pores and cracks, imperfections and defects but with increasing gum concentration (decrease in chitosan concentration) the appearance of the films became more rough. Based on the results of this study, nano 66% CH- 33% CSG composite coating with favorable properties have acceptable antimicrobial and antioxidant properties and can be a suitable alternative to common antimicrobial and antioxidant compounds.

    Keywords: Chitosan, Cress Seed Gum, Composite, Nano Coating
  • Shiva Ganji Jameh Shourani, Ali Mohammadi Sani *, Elham Mahdian, Zahra Seyyed Alangi Pages 91-101

    Among the beneficial compounds, bioactive peptides from enzymatic hydrolysis of proteins have many properties such as low allergenicity, lowering blood pressure, antidiabetic, anti-cancer role, natural and efficient source of antioxidants with chelating activity of metal ions and many other health benefits. Cannabis, scientifically known as Cannabis sativa L., has long played an important role in the production of dietary formulations, drugs and fiber. In this study, protein was extracted from the pulp of hemp oil. Then, the effect of time of enzymatic hydrolysis process with alkalase (60-300 min) on the degree of hydrolysis, inhibition of free radical DPPH, ABTS, inhibition of hydroxyl radical and regenerative power of hydrolyzates were investigated. Statistical evaluation of the results was performed using factorial design and comparison of means in 3 replications with one-way analysis of variance (ANOVA). The results of enzymatic hydrolysis showed an increase in the degree of hydrolysis with increasing time of enzymatic hydrolysis process. Free radical scavenging activity of DPPH, ABTS, hydroxyl and cannabis protein reducing power after enzymatic hydrolysis from 7.85 to 52.04, from 47.13 to 80.03, from 30.13 to 72.96 and from 55, respectively. Increased to 0.79%. In general, enzymatic hydrolysis of crude protein for up to 240 minutes showed a positive effect of the hydrolysis process on increasing the antioxidant properties and inhibition of free radicals.

    Keywords: Bioactive Peptides, Enzymatic Hydrolysis, Antioxidant Activity, Cannabis
  • Niloufar Mehrjou, Mostafa Soltani, Soodeh Mohammadi Pages 103-116

    In this research, regarding to nutritional properties of date powder and ability of its fiber on improvement of physicochemical and texture properties of food products, the effect of addition of date powder on quality characteristics of low-fat set-type yoghurt during 22 days of storage was incestigated. For this purpose, five yoghurt samples were manufactured from full-fat milk (3% of fat) and with addition of date powder in four different amounts of 1, 2, 3 and 4 % (w/v) to low-fat milk (1.5% of fat).Yoghurt samples were then stored in a refrigerator (4±1°C) for 22 days and their physicochemical, texture and sensory properties were evaluated during storage. The results showed that addition of date powder caused to significant decrease in pH, synersis, springiness, adhesiveness, appearance and color and odor and flavor and significant increase in acidity, water holding capacity, viscosity, hardness, cohesiveness and consistency of low-fat set-type yoghurt samples (p<0.05). In terms of sensory properties, the yogurt containing 1% (w/v) of date powder received the highest acceptability compared with other samples. In conclusion, using 1% (w/v) of date powder had the best result in manufacturing of low-fat set-type yoghurt in terms of physicochemical, texture and sensory properties.

    Keywords: Date Powder, Low-Fat Yoghurt, Texture Properties, Sensory Properties, PhysicochemicalProperties
  • Adeleh Madani, Nasrin Choobkar Pages 117-129

    in recent years, the use of bioactive compounds in the formulation of meat and meat products has attracted the attention of experts.This research was conducted in two phases. In the first phase, aqueous, ethanolic and hydro-ethanolic extracts of Allium sativum controversum(Varcoaz) andMentha pulegium were extracted by soaking and the total phenols, flavonoids and antioxidant activity of the extracts were measured. The results of the first phase showed that the ethanolic extract of both plants had the highest amount of total phenol, flavonoids and antioxidant activity and as a result, this extract was selected for injection into sausage formulation at levels of 0.5, 1 and 1.5%. In the second phase, the treatments were kept at refrigerator temperature on1,15 and30 days, during which time a number of microbial tests were performed on them and a control sample (sausage without any extract). In terms of coliform count, no countable colony was observed on first day. During the 15th to 30th days, the control sample showed the highest number and the treatment containing 1.5% of Varcoaz extract showed the lowest number of coliforms. In terms of the number of Staphylococcus aureus, during the 15th to 30th days, the control sample had the highest number of this bacterium, while the treatment containing 0.5% ofAllium sativum controversum extract showed the lowest number. During the first 15 days, no countable number of molds and yeasts were observed in the studied treatments, but on 30th day, the treatment containing 1.5% of Varcoaz extract showed the lowest number of molds and yeasts and the control sample had the highest number of them.

    Keywords: Antimicrobial, MenthalongifoliaL., Sausage, Allium sativum controversum
  • GholamReza Mehdipoor Damiri, Ali Motamedzadegan*, Reza Safari, Seyed AhmadShahidi, Azade Ghorbani HasanSaraei Pages 131-142

    The use of natural dyes in foods enhances the quality, efficiency and sensory properties of the product and also, they are associated with anti-inflammatory and anti-cancer effects and therefore they play an important role in human health. Chlorophyll is used as a natural pigment in a variety of foods. The aim of this study was extraction of chlorophyll from Persian clover ( Trifolium resupinatum L.) using enzyme method and evaluation its antioxidant and antibacterial properties. Antioxidant activity of chlorophyll extracted from Persian clover was performed by three methods including DPPH and ABTS free radicals scavenging and ferric reducing antioxidant power (FRAP) and antibacterial effects against different microorganisms was also carried out using agar disk diffusion and microdilution (MIC and MBC) methods. The results showed that the concentration of chlorophyll a was almost twice of chlorophyll b and higher concentrations of chlorophyll had higher antioxidant activity in DPPH and ABTS free radicals scavenging and FRAP (p>0.05). Antibacterial effects of chlorophyll at concentrations of 20, 40, 60 and 100 μM were different, with bacterial resistance in Pseudomonas aeruginosa > Salmonella typhi > Escherichia coli > Staphylococcus aureus > Listeria monocytogenes ( P<0.05) in agar disk diffusion and Pseudomonas aeruginosa > Salmonella typhi > Escherichia coli > Staphylococcus aureus = Listeria monocytogenes in microdilution respectively. Based on the results and the antioxidant and antibacterial effects of chlorophyll at higher concentrations, it can be used as a biocolorant in food and pharmaceuticals. However, further tests are needed to obtain further results.

    Keywords: Chlorophyll, Persian Clover, Enzyme Method, Antioxidant Properties, Antibacterial Properties
  • Seyyed Rasoul Shah Hosseini, Seyyed Rohollah Javadian, Reza Safari Pages 143-155

    In the present study, Antioxidant and antimicrobial activities of protein hydrolysates from viscera of Liza abu by products were investigated. Hydrolysis was performed at three different times (10, 20 and 30 min), using commercial enzyme alcalase and flaverzyme and an enzyme to substrate ratio of 1% meat protein at 50°C. The results indicated that, Protein recovery and degree of hydrolysis increased with increasing incubation time (P<0.05) and the protein hydrolysate from alcalase had the highest protein recovery and degree of hydrolysis (P<0.05). The highest antioxidant activity (DPPH radical scavenging activity, ferric reducing antioxidant power and ABTS radical scavenging activity) and the highest antimicrobial activity of protein hydrolyzed against Escherichia coli and Staphylococcus aureus were observed in protein hydrolysates with alcalase after 30 min (P<0.05). The results revealed that Liza abu by product hydrolysates have high antioxidant and antimicrobial activity, which may be useful ingredients in food and formulated diets applications.

    Keywords: Liza abu, Protein Hydrolysates, Commercial Enzymes, Antioxidant Activity, Antibacterial Activity
  • Sara Jafari Rad, Dariush Khademi Shurmasti Pages 157-169

    In the present study, the effect of Spirulina platalsis alga extract with carboxymethyl cellulose-nanoclay composite coating on shelf life of refrigerated chicken fillet for 9 days was investigated. Initially, the levels of phenolic compounds and antioxidant activity of different concentrations of extract and TBHQ were measured by free radical DPPH inhibition were mesured. The amount of phenolic compounds in the extract of Spirulina platnissis was 56.45 ± 3. 28 mg galacic acid / g extract , and the extract also had high antioxidant activity. Then 6 treatment, including, 1: control treatments (chicken fillet without coating), 2: carboxymethyl cellulose2% + clay nanoparticles1%, 3: carboxymethyl cellulose2% + clay nanoparticles1%+ extract 750 ppm, 4: carboxymethyl cellulose2% + clay nanoparticles1% + extract 1000 ppm, 5: carboxymethyl cellulose2% + clay nanoparticles1%+ extract 1500 ppm, 6: carboxymethyl cellulose2% + clay nanoparticles1%+ TBHQ were produced, The treated samples were chemically analyzed (Peroxide value (PV), Thiobarbithic acid (TBA), free fatty acid (FFA), total volatile base nitrogen (TVB-N) and microbial (total viable counts (TVC) and total psychrotrophic counts (TPC) and also sensory evaluation were investigated. According to the results of treatments containing extracts were significantly reduced chemical changes and delaying the growth of bacteria during storage In sum, the best results were observed in carboxymethyl cellulose + clay nanoparticles + extract 1500 ppm, On day 9 of storage, TVB-N 22.45 mg/100g, FFA 1.19 % oleic acid, PV 3.21 mqe/kg oil, TBA 1.78 MDA/kg meat. which showed no significant difference with treatment of carboxymethylcellulose + clay nanoclay + TBHQ, and only the two treatments until the end of the maintenance period had acceptable microbial, chemical and sensory indices. carboxymethyl cellulose treatment + clay nanoparticles extract, it can maintain the good qualitative characteristics and increase the shelf life of chicken fillet during storage in the refrigerator as a substitute for synthetic antioxidant TBHQ

    Keywords: Chicken Fillet, Nanocomposite, Carboxy Methyl Cellulose, Spirulina Platnisses, Shelf Life